Pizzadeeg maken

Ik heb in 2008 dit recept voor pizzadeeg gekregen van een Italiaanse pizzabakker. Zoals ik het hier opschrijf is het voor zeven pizza’s, maar uiteraard kan je het zelf aanpassen voor meer of minder pizza’s.

375 ml koud water

125 ml water van ongeveer 22°C

750 gr ‘gewone’ bloem

150 gr Duro bloem

1tl droge gist

20 gr zout

25 gr olijfolie

Meng het gist met het warme water,  voeg dan het koude water toe. Doe beide soorten bloem in een grote kom en voeg het water toe. Meng met een vork totdat het water is opgenomen. Kneed dan het deeg tot één geheel, het liefst met koude handen. Als het deeg te warm wordt, wordt het elastisch.

Na een minuut of vijf kneden kan je de olijfolie en het zout toevoegen. Zelf vind ik het fijn om verder te kneden op een schoon en droog oppervlak. Kneed tot de olijfolie en het zout is opgenomen en het deeg één geheel is dat wel nat aanvoelt, maar niet plakt. Leg het nu onder een natte theedoek en laat het bij kamertemperatuur minstens een half uur liggen.

Prepareer een bak of snijplank om het deeg onder een natte doek in de koelkast of vriezer te kunnen leggen. Snij van het deeg een portie van 200 gram af, en laat de rest van het deeg onder de natte doek liggen.

Kneed deze portie door hem licht uit te trekken, en dan weer dicht te vouwen. Als je een mooi, egaal bolletje hebt (duurt ongeveer een minuut, afhankelijk van hoe snel je kneedt), leg je hem op je werkvlak. Het werkvlak moet droog en schoon zijn, maar je kan een paar druppels water erop laten vallen om het deeg beter te laten liggen. Leg je hand over het bolletje, alsof je een computermuis vast hebt. Duw het deeg dan met de muis van je hand tegen je vingers aan en weer terug, zonder je hand op te tillen of het deeg te verplaatsen. Laat het deeg als het ware rondjes maken onder je hand. Na een seconde of 20, 30 heb je een mooi egaal bolletje met een klein deukje in de onderkant. Leg deze onder de natte doek in de bak. Pak nu de volgende portie en ga hiermee door totdat je deeg op is.

Laat de bolletjes deeg minstens 6-8 uur, maar liever een nacht, in de koelkast liggen voor je ze uitrolt tot een pizza. Beleg je pizza met alles wat je lekker vindt. De pizza’s kunnen gebakken worden op de hoogste stand van je oven (meestal 250 graden, waarbij het ongeveer 5-7 minuten duurt) totdat het deeg lichtbruin is. Eet smakelijk!

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s